Site Loader
26ης Οκτωβρίου 8, Θεσσαλονίκη Έδρα

Ημαθία – 22/07/2010 – Νεκροί: 3. Τραυματίες: 35

Το δυστύχημα συνέβη έξω από την κωμόπολη της Αλεξάνδρειας στην Ημαθία. Πούλμαν που είχε μισθωθεί από την εκκλησία του χωριού Καστανούσσα, μεταξύ Σερρών και Κιλκίς, για εκδρομή στο Λιτόχωρο Πιερίας, με ενδιάμεση στάση στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, κοντά στην Βέροια.
Στο 45ο χλμ. της Π.Ε.Ο. Βέροιας – Θεσσαλονίκης, το πούλμαν συγκρούστηκε με φορτηγό το οποίο, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Η σύγκρουση ήταν μετωπική και ιδιαίτερα σφοδρή, με αποτέλεσμα το μπροστινό τμήμα και των δύο οχημάτων να διαλυθεί.


Ο οδηγός του πούλμαν (43 ετών) και ο ιερέας (55 ετών) που είχε οργανώσει την εκδρομή και καθόταν δίπλα στον οδηγό σκοτώθηκαν ακαριαία, ενώ ο οδηγός του φορτηγού (37 ετών) υπέκυψε κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο.
Τραυματίστηκαν άλλα 35 άτομα, μεταξύ των οποίων 8 παιδιά ηλικίας από 2 έως 17 ετών.

Ο Πυραγός Γιάννης Αμανατίδης, επικεφαλής του συνεργείου της Πυροσβεστικής που βρέθηκε στον τόπο του συμβάντος, δήλωσε:
«Εχει γίνει ο απεγκλωβισμός. Απεγκλωβίσαμε δύο άτομα νεκρά και κάποια τραυματισμένα. Τώρα ολοκληρώσαμε τον απεγκλωβισμό του συνοδηγού του λεωφορείου. Είναι ιερέας. Απεγκλωβίσαμε και τραυματίες αλλά δεν ξέρω την κατάστασή τους. Βγάλαμε άτομα από όλων των ηλικιών. Προσπαθήσαμε να βρούμε διόδους για να τους βγάλουμε, είτε από τις πόρτες, είτε από τα παράθυρα».


Η κυκλοφορία διακόπηκε και επί μία ώρα οι 12 πυροσβέστες κατέβαλαν προσπάθειες να απεγκλωβίσουν και τους υπόλοιπους επιβάτες.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, στην περιοχή είχε βροχόπτωση, ο δρόμος ήταν ολισθηρός και εκτιμάται ότι αυτή ήταν η αιτία που ένα από τα δύο οχήματα πέρασε στο αντίθετο ρεύμα.


Οδηγός αυτοκινήτου που ακολουθούσε το πούλμαν και είδε τη σφοδρή σύγκρουση δήλωσε:
«Είδα το φορτηγό να βγαίνει στο αντίθετο ρεύμα. Συγκρούστηκαν. Τα παιδάκια ήταν παγιδευμένα μέσα στο πούλμαν και φώναζαν σώσε μας, σώσε μας. Όσα παιδιά και μεγάλους μπορούσαν να περπατήσουν ανάμεσα στα γυαλιά τους πήραν και τους έβαλαν στα ασθενοφόρα».
Πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση των τραυματιών έδωσε λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι ο Νίκος Χατζηδημητρίου, διοικητής νοσοκομείου Βέροιας:
“Έφθασαν στο νοσοκομείο 31 διακομίζονται για προληπτικούς λόγους 6 παιδιά. Οι υπόλοιποι έχουν επιπόλαια τραύματα, εκτός από ένα άτομο που είναι βαρύτερα, υπεβλήθη σε αξονική, αλλά δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του. Τα παιδιά θα παραμείνουν στο νοσοκομείο, αλλά ένα σοβαρό περιστατικό ήδη διακομίσθηκε στη Θεσσαλονίκη”.


Ο συγκεκριμένος δρόμος είναι γνωστός για τις μεγάλες ταχύτητες που αναπτύσσονται σε αυτόν. Κάποτε αποτελούσε την κύρια σύνδεση μεταξύ της Θεσσαλονίκης και των πόλεων της δυτικής Μακεδονίας (Βέροια, Νάουσα, Έδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη κ.λπ.) πριν την παράδοση του δυτικού κλάδου της Εγνατίας Οδού. Μέρος του δρόμου αυτού είχα ταξιδέψει το 1997 σε σχολική εκδρομή στην Θεσσαλονίκη και την Βεργίνα, και μου είχε κάνει αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι κάποιοι έτρεχαν σαν δαιμονισμένοι, ακόμα και μέσα στα χωριά.
Η παράδοση της Εγνατίας Οδού μείωσε τον κυκλοφοριακό φόρτο στον δρόμο αυτό, αλλά πολλοί οδηγοί που τον χρησιμοποιούν, εκμεταλλευόμενοι την μειωμένη κίνηση, εξακολουθούν να επιδεικνύουν επικίνδυνη συμπεριφορά.

Post Author: admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *